MENZA: Mendelka vs. UPOL, čí rizoto bylo lepší?

Lucie Ješátková

Autor: Lucie Ješátková
Datum

Do konce semestru už nám mnoho času nezbývá, stejně tak už ani menzu mnohokrát nenavštívíme. Čekají nás poslední tři jídla tohoto roku. Některá se moc nevydařila, jiná zase mile překvapila. Uvidíme, jaká budou ta poslední. Nevím, co nám menza přinese v příštích dvou týdnech, ale tento týden bylo jasnou volbou Rizoto.

Formulace „jasná volba“ byla asi trochu přehnaná.  Když jsem v úterý opět navštívila menzu, nebylo moc z čeho vybírat. Buď si můžete dát těžká smažená jídla, která v sobě cítíte ještě večer, jako například smažená niva, nebo zvolíte něco lehčího. Rizoto nebo těstovinový salát. Zvolila jsem tedy pro tentokrát studentský tip – Kuřecí rizoto se smetanou. Když jsem ale přišla k vydávacímu pultu, litovala jsem. Těstovinový salát vypadal opravdu výborně. Zelenina různého druhu, talíř byl plný barev. Nedá se ale nic dělat, mojí volbou bylo rizoto.

menza 10

STUDENTSKÝ TIP: 350g Kuřecí rizoto se smetanou, parmazán, nápoj: 33,-

hodnocení: 80%

Stěžovat si ale nemůžu i toto jídlo vypadalo dobře. Jelikož se jednalo o studentský tip, pokrm byl i za dobrou cenu. Tento týden jsem si totiž všimla diskuze na facebooku, že právě rizoto stojí všude jinak. Pár studentů si stěžovalo, že jednou stojí 33 korun, jednou zas 42 korun. Vysvětlení je jednoduché. I když jde o jedno a to samé jídlo, jeho ceny se mohou měnit. Pokud totiž zvolíte studentský tip, jídlo pak máte o pár korun levnější. Překvapilo mě také, že jídla byla velká porce. Málokde byste dostali takovou kopu rizota za 33 korun.

Teď už ale k samotnému jídlu. Jak je z názvu patrné, kuřecí rizoto mělo být se smetanou. Ta se nám ale pravděpodobně vypařila cestou ke stolu. Po smetaně ani stopy. Čekala jsem, že rizoto bude pěkně mazlavé a parmazán se na něm bude krásně roztékat. Nic takového se nedělo. Rizoto bylo úplně obyčejné. Tím ale samozřejmě nechci říct, že nebylo dobré. Z jídla jsem se opravdu najedla a příště si ho dám klidně znovu. Jen bych ho propříště nenazývala smetanovým.

Tento týden mám pro vás také menší specialitu. Zajímalo mě, jak to vypadá v menzách v jiných městech a na jiných univerzitách. Spojila jsem se tedy s kamarády, co navštěvují menzy právě v jiných městech. Tento týden se rizotem pochlubila i menza Mendelovy univerzity v Brně. Nejde sice o stejné „smetanové“ rizoto jako u nás, ale i tak jde jídlo alespoň trochu porovnat. Přesný název zní – Zeleninové rizoto s tarhoňou (drobné nočky z nudlového těsta, druh těstovinové rýže), okurek. Brněnské rizoto stálo ještě o tři koruny méně, ale uznejte sami, že toho našeho byla opravdu hromada.

verča rizoto, menza 10


Štítky:

, , ,