MENZA: I česká klasika umí překvapit aneb svíčková s pěti

Lucie Ješátková

Autor: Lucie Ješátková
Datum

Krásné počasí, jarní nálada a sluneční brýle na hlavách všech strávníků v menze, kteří si zrovna vychutnávají svůj oběd. Jaro je definitivně tady. Přemýšlela jsem, jestli nevyzkoušet nějaké tematické jarní jídlo. Lehký salát, rizoto nebo nějaké překvapení z vajíček, co zbyly z Velikonoc. Plány ale narušila těžká česká kuchyně.

Kdysi jsem od kamarádky dostala tip, ať vyzkouším v menze svíčkovou. Nejsem zrovna fanoušek české kuchyně, když jsem se ale dočetla, že v menze bude český týden, neváhala jsem. Minulý speciální týden mě velmi zklamal, proto doufám, že si česká menza poradí s českou kuchyní líp než s tou thajskou. V nabídce se objevovala samá těžká jídla — vepřová krkovička, kachní stehno, na druhou stranu ale i žemlovka. Ve čtvrtek byla svíčková. Jasná volba. Podle slov další kamarádky, která svíčkovou vyzkoušela poprvé a zároveň naposled, to byl hrozný výtvor. V životě už si prý svíčkovou nedá. Sebrala jsem tedy všechnu odvahu, co mi ještě zbyla, a vyrazila na knedlíky.

V části menzy, kde se vydávají jen obědy, jsem byla pouze párkrát. Obsluhu, která v této části menzy pracuje, si ale nemohu vynachválit. Slušně vás pozdraví, a dokonce popřejí dobrou chuť. Možná to bylo tím dobrým počasím, ale člověka to potěší mnohem víc, než když na něj někdo zařve: „Přílohu!?“ K dokonalosti chybí jen ta dobrá svíčková.

 menza 07

Česká kuchyně: Svíčková, houskový knedlík, nápoj: 46 Kč

hodnocení: 50 %

Bohužel, k dokonalosti se čtvrteční zážitek ani nepřiblížil. Uznávám, že překonat minulé Gordon Bleu bude těžké, ale tohle jídlo byl zase jednou zážitek. Určitě ne ten nejhorší, ale pozitivního hodnocení se nedočká. Každá domácnost dělá svíčkovou jinak. Proto mě zaráží, jak je možné, že každá jídelna má svíčkovou na chlup stejně řídkou i stejně barevnou. Dokonalé svíčkové z jídelny samozřejmě nesmí chybět kus gumového masa, který jde vytáhnout na dvojnásobek své délky, a pětice knedlíků, které jsou to jediné, co rozkoušete. Plusové body můžu přičíst snad jen za to, že po dlouhé době mám jídlo, kam experimentátoři z menzy nenaaranžovali oblohu. Ta se totiž vyskytuje snad úplně u všeho.

Samotná „omáčka“ byla vcelku dobrá, bohužel po celém tácu. Když jsem se snažila ukrojit ten kus pendreku, kterému říkají maso, omáčka lítala všude. Po zhlédnutí ostatních strávníků jsem nebyla jediná, kdo maso raději zcela vynechal. Abych ale nebyla tak kritická, jídlo nechutnalo zas tak špatně. Knedlíky i omáčku jsem snědla, jen to maso zůstalo na talíři svítit. Musím říct, že tento speciální týden menza zvládla rozhodně líp než ten thajský. V nabídce byla klasická česká jídla a žádný z nabízených pokrmů vás po prvním přečtení nevyděsil. Uvidíme, jaké další speciální týdny nám menza ještě předvede.  


Štítky:

, ,