MENZA: Brambory najdeme i v Thajsku

Lucie Ješátková

Autor: Lucie Ješátková
Datum

Ještě jsem se nestihla vzpamatovat z té zajímavé zkušenosti z minulého týdne a už tu máme týden další a s ním i nové překvapení z menzy. Po rybích hodech, které jsem absolvovala v předešlém týdnu, tak nějak předpokládám, že už mě snad nic nepřekvapí. Menza je ale nevyzpytatelná a dokáže překvapit i v těch nejméně pravděpodobných situacích. Svůj smysl pro humor ukázala i tentokrát.  

Jak jste si možná někteří všimli, jídla, která se objevují v této rubrice, jsou výhradně ze sekce „minutky“. Tentokrát jsem se ale rozhodla pro změnu. Když jsem si na Facebooku přečetla, že tento týden nás čeká thajská kuchyně, nebylo proč váhat a hned jsem si objednala jídlo ze sekce „obědy“. Opravdu jsem se těšila, že si pochutnám na něčem novém. Přece jen, thajská kuchyně je skvělá. Alespoň jsem si to doteď myslela.

Chyba. Kdo si myslí, že thajská kuchyně znamená především rýži, zeleninu, proužky masa nebo nudle, musí upustit od svých očekávání.  V olomoucké menze nabírá název „thajská kuchyně“ trochu jiný význam. Ta exotika thajské kuchyně tu totiž tkví v kaši nebo rozvařených bramborách. Ano, takhle si v menze představují Thajsko.

menza 05

Thajská kuchyně: BEZLEP 150 g Kuřecí steak po Bengálsku (chilli, jogurt, ml. paprika), brambory, nápoj: 42,-

hodnocení: 40%

Jak byste pojmenovali pokrm, který je na obrázku? „Kuřecí steak podivuhodné chuti“, „Kuchařovo kuřecí prso ze zálivu“, nebo třeba „Začarovaná oáza kuřecího království“. Mám pro vás novinku, jídlo tohoto týdne nese název „Kuřecí steak po Bengálsku“. Nestačím se divit, vlastně postupem času docházím k názoru, že by se snad všechna jídla z menzy měla jmenovat „překvapení“. Kuchař by si mohl vařit úplně cokoliv s čímkoliv, nemusel by vymýšlet důmyslné názvy jako „Soté dle labužníka“ a nikdo by si na nic nestěžoval. Prostě taková loterie v kulinářské oblasti. Jenomže menza nás chce nejenom nakrmit, ale hlavně pobavit. Proto si zapůjčuje názvy jídel z celého světa, tentokrát přišlo na řadu Thajsko po Česku. Gastronomický skvost.

Abych to shrnula. Kuřecí steak po Bengálsku chutnal kupodivu jako kterýkoliv kuřecí steak, co menza nabízí, tentokrát byl ale namočený v extrémním množství podivuhodné „omáčky“, která svou konzistencí připomínala spíše vývar. Název jídla obsahoval i závorku (chilli, jogurt, ml. paprika). Chilli ano, paprika ano, po jogurtu ani stopa. Předpokládám, že jogurt měl sloužit k zahuštění omáčky, to se ale zrovna nepovedlo. Brambory byly rozvařené a ztratily i nejmenší známku chuti. Na to jsme poměrně zvyklí, ale ten extrém přidávat brambory k „thajské kuchyni“ je vážně vtipný. Ani ostatním pokrmům vtip nechyběl. Brambory třeba vystřídala bramborová kaše. Jedna pecka za druhou.

Co říct na závěr? Snad jen to, že menza je opravdu specialista na celosvětovou kuchyni. A ještě větší specialista na celosvětovou kuchyni nacpanou v jednom jídle. Uvidíme, jakou specialitou nás překvapí za týden. 


Štítky:

, ,